• +31646320707
  • mail@hansvanderakt.nl

Geluk = succes?

Geluk = succes?

Als ik bij klanten, relaties of wie dan ook de vraag stel;

wat komt voor jou eerst? geluk of succes….

Dan zie je bij sommigen het gezicht direct veranderen alsof ze water zien branden om vervolgens een antwoord te geven. Anderen kijken je aan alsof dit toch een heel logisch antwoord bevat, een vanzelfsprekendheid. Voor hen dan…

In ieder geval zijn er in basis twee antwoorden mogelijk:

1.            Succes is een voorwaarde om gelukkig te kunnen zijn

2.            Je moet eerst gelukkig zijn om succesvol te kunnen zijn

Als mensen er dan vervolgens toch even over nadenken, gaan ze vragen stellen. Hoe bedoel je dit Hans, en wat versta je dan onder succes en hoe omschrijf je geluk dan? En kijk, dan heb ik al iets gewonnen. Mensen aan het “denken” krijgen, over wat dit, dus geluk en succes, nu eigenlijk voor hen betekent. Het is niet wat ik, of de buitenwereld ervan vind, maar jijzelf. Ja JIJ!

Deze vraag stel ik overigens aan mensen met diverse beroepen, maar in het kader van mijn werk als Business Coach en voor mijn Happy Business You onderzoek stel ik deze vraag doorgaans aan ondernemers. Want tsja, ondernemers zijn ook net mensen.

En juist de laatste tijd constateer ik, en anderen gelukkig ook, dat het rationele en de bedrijfstechnische oplossingen niet meer de heilige graal zijn in ondernemersland. De “softe” kant oftewel de mens-benadering krijgt gelukkig steeds meer aandacht en waardering. Voor sommige old-school ondernemers en managers soms nog moeilijk te bevatten, maar daar ligt dan een schone taak voor mij om enige  realisatiezin te verschaffen.

Zo zwart-wit zal het overigens niet zijn, maar het verbaasde me dat er nooit iemand onderzoek heeft gedaan naar de relatie tussen succes en geluk bij ondernemers en wat de factoren zijn die invloed hebben op deze thema’s bij ondernemers. En dan begin je dus zelf een onderzoek.

Nu het onderzoek afgerond is kan ik de resultaten publiceren. Elke twee weken kun je een hoofdstuk lezen waarin een specifiek onderwerp uit het onderzoek behandeld wordt.

In de derde week van januari 2018  verschijnt het eerste deel van de resultaten. Het onderwerp is: “ondernemerschap is mijn bestemming” Over waarom ondernemers, ondernemers zijn geworden wat hun drijfveren zijn, en waarom ze dit wel, of niet meer willen doen.

Het wordt een mooie reis, en wie weet wat we onderweg allemaal tegenkomen richting die stip aan de horizon.

Happy Business!

 

%d bloggers liken dit: